
Catharina’s verhalen over Afasie
Catharina was vrijwilligster en deed dit werk al jaren en ging drie keer per week langs bij cliënten via een instelling. Haar werkzaamheden bestonden uit wandelen, kletsen, creatief bezig zijn en oefeningen doen die de cliënten meekregen na een bezoek aan een fysiotherapeut, logopediste enz. Cliënten willen graag weer een normaal leven leiden, maar de acceptatie is soms erg moeilijk. Sommigen raken er zelfs door in een depressie. De impact is groot, zo erg zelfs dat ze het leven niet meer zien zitten. Iedereen, jong en oud, kan Afasie krijgen. Dit kan gebeuren door een beroerte (CVA), hersenschudding of een hersentumor. Afasie is een taalstoornis die niet aangeboren is, maar waarbij de linker hersenhelft is beschadigd.
Amber’s onverwachte strijd met afasie op jonge leeftijd
Amber (17) fietste op een dag naar school en kreeg ineens na de gymles ontzettende hoofdpijn. Die avond ging de ambulance met loeiende sirenes naar het ziekenhuis. Amber kreeg een TIA. Die nacht werd ze meteen geopereerd; er bleek een verstopt bloedvat te zijn. Ze heeft geluk gehad en de schade is beperkt gebleven. Op zo’n jonge leeftijd en in de bloei van haar leven zou je zeggen dat dit niet past in haar jonge drukke leventje met vrienden en school. Amber heeft moeite met het onthouden van dingen, moet vaak naar woorden zoeken en kan ze vaak helemaal niet vinden.
Frans ontvangt dezelfde diagnose als zijn overleden vrouw
Frans (69) verloor zijn vrouw aan een hersenbloeding, ruim 18 jaar geleden. Hij kreeg dezelfde diagnose nadat ze hem bewusteloos op de grond vonden en naar het ziekenhuis brachten. Hij lag alleen in zijn woning en ze zijn via het keukenraam naar binnen gegaan . Vrijwel direct was het voor hem duidelijk dat zijn spraak flink aangetast was. De schade bleek permanent te zijn.
Jacob overwint zijn beperkingen na hersenbloeding
Jacob (51), vader van 3 zoons, had een belangrijke baan met verantwoordelijkheid, toen hij plotseling zonder enige aanleiding in elkaar zakte tijdens een vergadering. Nadat hij ontslagen was uit het ziekenhuis werd hij gelijk opgenomen in het revalidatiecentrum waar hij een half jaar hard moest trainen om weer zo goed als mogelijk terug te komen in de maatschappij. Hij had een afspraak met zijn fysiotherapeut waarbij hij zei: ‘Ik fiets het centrum uit,’ en dat deed hij! Hij zal echter nooit meer alleen de straat op kunnen. Hij zal verward zijn, nooit meer de weg terug naar huis kunnen vinden, dat deel van de hersens is flink aangetast door de hersenbloeding.
Joep leert opnieuw schrijven na herseninfarct
Joep (62) kreeg een herseninfarct en is volledig verlamd. Zijn hele rechterkant is verlamd: been, arm en gezicht. Ook zijn spraak is aangetast. Ook hij heeft intensieve revalidatie gehad. Nu is hij weer thuis, doet elke dag gymnastiekoefeningen om zijn spieren warm te houden en oefent met schrijven via de linkerhand. Best moeilijk als je bedenkt dat hij altijd rechts is geweest.
De enorme impact van afasie op cliënten en hun omgeving
Afasie is een niet aangeboren hersenletsel. (NAH) dat veel impact heeft op de cliënt, maar ook diens familie. Deze cliënten hebben een normale intelligentie, maar voor sommige cliënten is het niet meer mogelijk goed te kunnen communiceren. Samen met een team van professionals, vrijwilligers en betrokken familieleden kunnen ze goed worden begeleid.
Ingezonden door Xiomara Luijkx