
Dian Fossey en haar passie voor gorilla’s
Gorilla’s zijn indrukwekkende wezens die onder de noemer mensaap, primaten, vallen. De rust en bedachtzaamheid die ze uitstralen, doen vermoeden dat het zeer vriendelijke en intelligente dieren zijn. Gorilla’s leven diep in het tropisch regenwoud van Afrika. De berggorilla’s leven op de grens van Rwanda, Congo en Oeganda en zijn bedreigde diersoorten die wereldwijd onder de bescherming van WWF vallen.
De beschermengel van de Berggorilla’s
Veel wetenschappers hebben een studie gedaan naar deze dieren, waaronder de bekende etholoog en primatoloog Dian Fossey (1932-1985). Fossey was gepassioneerd over het beschermen van berggorilla’s in Rwanda. Haar toewijding aan deze dieren leidde tot baanbrekend veldwerk en onderzoek, en ze speelde een cruciale rol in het bewustmaken van de wereld over de bedreigingen waarmee deze prachtige dieren worden geconfronteerd.



De oorsprong van Dian Fossey’s passie voor dieren
In 1965 vertrok ze naar Afrika om haar droom te verwezenlijken. Ze was vanaf jonge leeftijd een enorme dierenliefhebber en werd enthousiast nadat haar vriendin met mooie verhalen terugkeerde uit Afrika. Fossey reed vaak paard en was altijd met dieren bezig. Logischerwijs studeerde ze later voor dierenarts, behaalde een graad als ergotherapeut en werkte een tijdlang in een ziekenhuis in Louisville, Kentucky.
Baanbrekend veldwerk in de mistige wouden van Rwanda
De periode waarin Dian Fossey de gorilla’s bestudeerde was bijzonder. Eerst reisde ze door Afrika en bestudeerde chimpansees, net als de Engelse antropoloog en bioloog Jane Goodall. Via de National Geographic Society kreeg ze de opdracht om de gorilla’s langdurig vast te leggen en hun gedrag te bestuderen. Ze slaagde erin de leefwijze van de gorilla’s op video vast te leggen. Dat vergde veel geduld, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen, maar uiteindelijk slaagde Fossey erin, na dagenlang de gorilla’s te observeren en te documenteren, geaccepteerd te worden door de troep.
De tragische dood van Dian Fossey
Haar werk leverde belangrijke inzichten op in het sociale gedrag binnen de gorillagroepen. Fossey bracht veel tijd door in de mistige wouden van Rwanda, waar ze niet alleen de gorilla’s bestudeerde, maar ook opkwam voor hun bescherming. Ze had te maken met stropers en andere bedreigingen voor de gorilla’s en zette zich onvermoeibaar in voor hun behoud.
Dian Fossey’s inspanningen werden gedetailleerd beschreven in haar boek Gorillas in the Mist, waarmee ze niet alleen het publiek dichter bij de wetenschap bracht, maar ook de urgentie van gorillabescherming onder de aandacht bracht. Haar vastberadenheid om de gorilla’s te beschermen bracht haar echter in conflict met machtige figuren in de regio. Een invloedrijk persoon zou betrokken zijn geweest bij de smokkel van gorilla’s en goud, en Fossey kwam deze illegale activiteiten op het spoor. Haar inspanningen om deze aan de kaak te stellen, zouden haar uiteindelijk fataal worden. Er zijn stevige gronden om aan te nemen dat deze invloedrijke persoon het bevel heeft gegeven om Fossey uit de weg te ruimen, wat een tragische schaduw werpt op haar dood en de gevaren benadrukt waarmee ze te maken had in haar nobele strijd om de gorilla’s te beschermen.
Het voortleven van Fossey’s nalatenschap
Na haar dood gingen haar inspanningen echter niet verloren. Haar werk legde de basis voor voortgezet onderzoek en bescherming van de berggorilla’s. De oprichting van het Dian Fossey Gorilla Fund zorgde ervoor dat haar nalatenschap voortleefde. Deze inspanningen hebben bijgedragen aan het herstel van de gorillapopulatie in Rwanda en omliggende gebieden.
De laatste berggorilla ‘Poppy’, die dankzij Dian Fossey beroemd was geworden, overleed in Rwanda in 2019. Hij bereikte de respectabele leeftijd van 43 jaar en liet vijf nakomelingen achter.
Ingezonden door Xiomara Luijkx