
Ik stotter, wat nu?
De schoolbel ging. Ik stond buiten te verkleumen van de kou terwijl ik op Thijsje wachtte. Zijn klas werd elke dag trouw door de juf naar buiten gebracht. Thijsje zag me direct toen hij naar buiten liep en zwaaide gelijk naar me. Normaal rende hij met enthousiasme naar me toe, maar nu kwam hij met een bedrukt gezichtje op me aflopen. Ik wist meteen dat er iets was gebeurd. ‘Hoe was je schooldag, lieverd?’ vroeg ik. Er kwam geen antwoord.
De hele weg naar huis was hij stiller dan normaal. Hij gaf alleen antwoord op de vragen die ik hem stelde, maar verder zei hij niets. Toen we bij de voordeur aankwamen, keek hij me met zijn grote blauwe ogen aan. ‘M-m-mag ik iets zeggen, mama?’ Even hield hij stil en wachtte op mijn antwoord. ‘Natuurlijk, lieverd,’ antwoordde ik. ‘Klopt het dat ik stotter?’ Terwijl hij zijn schooltasje in de hoek van de kamer gooide en naar boven stormde, ging hij neergeslagen op zijn bedje zitten.
Ik trok mijn jas uit en nam plaats op de rand van zijn bed. ‘Wat is er aan de hand, Thijs?’ vroeg ik. Thijsje antwoordde dat er een klasgenootje was dat tegen hem had gezegd dat hij stotterde en daarom niet mocht meedoen met tikkertje, en dat andere klasgenootjes hem vaak nadoen. Thijsje was verdrietig en erg aangeslagen door wat zijn klasgenootje had gezegd. Die dag verliep verder zoals alle andere dagen, en ik besloot om hierover een gesprek met de juf aan te gaan.
De volgende dag had ze gelukkig meteen tijd, en de juf legde uit dat het klasgenootje het niet verkeerd bedoelde en niet altijd het geduld had om Thijs te begrijpen. Thijsje heeft moeite met stotteren, vertelde de juf, en we kunnen kijken of we passende hulp kunnen bieden.
Net als Thijsje zijn er ongeveer 175.000 mensen die stotteren in Nederland. Stotteren bestaat al lange tijd en brengt ons terug naar de 13e eeuw v.Chr., toen Mozes de opdracht van God kreeg om het volk van Ramses uit slavernij te bevrijden. Zijn broer Aäron ging in opdracht van God met Mozes mee om het woord voor hem te voeren en aan de Farao te vragen om de Hebreeërs vrij te laten.
Ook Demosthenes uit de 4e eeuw v.Chr. stotterde. Demosthenes was een redenaar, jurist en politicus, en hij stond voor de grote uitdaging om van het stotteren af te komen. Demosthenes ging de uitdaging aan en slaagde erin een geweldige spreker te worden. Waar hij vroeger vaak werd uitgelachen in zijn jeugd, bereikte Demosthenes het punt waarop er met open mond naar hem werd geluisterd. Demosthenes werd een groot voorbeeld voor veel stotteraars.
Maar niet alleen de geschiedenis kent grote voorbeelden van mensen die stotteren; ook nu in onze tijd zijn er bekende personen die stotteren. Denk aan Frans Bauer, Ed Sheeran, Nicole Kidman, Anthony Hopkins en Bruce Willis. Scatman John ging zelfs nog een stap verder en combineerde stotteren met muziek. Hij paste zijn spraakoefeningen toe op muziek en zo ontstond het liedje ‘Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop’, dat vervolgens een grote hit werd. Kortom, stotteren is niet alleen bekend, maar vormt ook een grote uitdaging.
Net zoals Demosthenes erin slaagde iets aan zijn stotteren te doen, zijn er tegenwoordig verschillende hulpmiddelen om ermee om te leren gaan. Een van de manieren om met stotteren om te leren gaan, is door ondersteuning te vragen van een stottertherapeut of logopedist. De stottertherapeut of logopedist kijkt dan samen naar mogelijke oplossingen.”
Ingezonden door Xiomara Luijkx